Ανοσοθεραπεία – μια μαγική λέξη ή ένα νέο χτύπημα κατά των καρκινικών κυττάρων;

Τα τελευταία χρόνια, ο όρος «ανοσοθεραπεία» είναι γενικά αποδεκτός ως κάτι εντελώς νέο στον αγώνα κατά των καρκινικών κυττάρων.  Αυτό ισχύει σε κάποιο βαθμό και ταυτόχρονα δεν ισχύει πολύ. Επιπλέον από το 2015, όταν τέθηκε η αρχή της ανοσοθεραπευτικής παρέμβασης για να βοηθήσει το σώμα που προσβλήθηκε από τον καρκίνο, αυτή η ανοσοθεραπεία έγινε γρήγορα ένα σημαντικό κομμάτι της θεραπείας πολλών τύπων κακοήθειας.

Τα τελευταία χρόνια, ο όρος «ανοσοθεραπεία» αντικαθίσταται συχνά από τον όρο «ατομική ιατρική». Επειδή ο σκοπός της ανοσοθεραπείας είναι να δράσει σε ειδικές περιπτώσεις και όχι ως γενική μέθοδος. Αυτός ο τύπος νέας συμπληρωματικής θεραπείας εισάγεται σε όλες τις περιπτώσεις όταν είναι απαραίτητο να κινητοποιηθεί ολόκληρο το σώμα για την καταπολέμηση της κακοήθειας και των μεταστατικών του κλάδων. Μέσω της ανοσοθεραπείας, αναζητείται και εντοπίζεται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος σωτηρίας, και αυτός ο δρόμος έχει αποδειχθεί πάντα μέσω εκτεταμένης κλινικής έρευνας και δοκιμών στο υψηλότερο τρέχον τεχνολογικό επίπεδο.

Για να καταλάβουμε τι είναι η ανοσοθεραπεία, ας δούμε πρώτα τους δύο κύριους τομείς της:

  • διέγερση της ανοσίας
  • εισαγωγή στο σώμα των ειδικά παρασκευασμένων τεχνητών μονάδων στο ανοσοποιητικό σύστημα ειδικών φαρμάκων / στοχευμένων ή αμφιθεραπευτικών/

Πρέπει να γνωστοποιηθεί κάτι σημαντικό – Η ανοσοθεραπεία γίνεται μέρος μιας σύνθετης θεραπείας και συνήθως αναπτύσσεται από μια ολόκληρη ομάδα ιατρών, ακτινοθεραπευτών, χημειοθεραπευτών και μια σειρά άλλων ειδικών.

Πώς διεξάγεται η θεραπεία μέσω ανοσοθεραπείας;

Υπάρχει μια πολύπλοκη επίδραση στο σώμα του καρκινοπαθούς. Συνήθως, τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στην ανοσοθεραπεία χρησιμοποιούνται μετά από χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία – είναι η νέα βοήθεια για την καταστροφή καρκινικών κυττάρων που εξακολουθούν να υπάρχουν στο σώμα ή ο μόνος τρόπος για να σταματήσει μια υπάρχουσα εκτεταμένη μεταστατική διαδικασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιείται επίσης στους λεγόμενους μη χειρουργήσιμους /ακατάλληλους για χειρουργική επέμβαση/ ασθενείς με καρκίνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο στόχος είναι να μειωθεί η κακοήθεια ή για καλύτερη προετοιμασία για επίδραση στο σώμα, όπως η βραχυθεραπεία.

Εδώ θα κάνω μια μικρή διευκρίνιση – μεταξύ των πιο προηγμένων χωρών στην εφαρμογή της ανοσοθεραπείας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, και η πρακτική ανοσοθεραπείας σε ισραηλινές ογκολογικές κλινικές έχει ήδη καθιερωθεί ως παγκόσμιο μέτρο σε αυτόν τον τομέα. Ειδικά στο Ισραήλ, χρησιμοποιούνται όλοι οι τύποι ανοσοθεραπείας:

  • εισαγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων – είναι υποκατάστατα ανοσολογικών πρωτεϊνών που επιτίθενται επιλεκτικά σε έναν ή άλλο τύπο καρκινικών κυττάρων
  • εμβόλια κατά του καρκίνου – πρόκειται για ουσίες που εισάγονται στο σώμα ως αρχή μιας ανοσολογικής αντίδρασης κατά του όγκου. Χρησιμοποιούνται τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου / Τα εμβόλια είναι συνήθως πειραματικά παρασκευάσματα που δεν χρησιμοποιούνται ακόμη ευρέως στην ογκολογία, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε δοκιμαστική περίοδο ή έχουν ολοκληρώσει πρόσφατα τις δοκιμές τους /
  • μη ειδική ανοσοθεραπεία – εφαρμογή πρόσθετων μεθόδων για την ενίσχυση της ανοσοποιητικής αντοχής του σώματος

Η ανοσοθεραπεία χορηγείται σε κύκλους και τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά της χορηγούνται σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αρκετές φορές την εβδομάδα ή ένα μήνα, αλλά τουλάχιστον για αρκετές εβδομάδες. Ανάλογα με τον τύπο των παρεχόμενων φαρμάκων, τα προγράμματα είναι επίσης διαφορετικά.

Ακολουθούν δύο δείγματα εμβολίων που χρησιμοποιούνται στο σχέδιο ανοσοθεραπείας σε δύο από τα πιο διάσημα νοσοκομεία του Ισραήλ με πολύ καλή ανοσοθεραπευτική πρακτική: ONIVAX (χρησιμοποιείται σε καρκίνο του παχέος εντέρου) και CANCERVAX (χρησιμοποιείται σε μελάνωμα, καρκίνο του οισοφάγου, καρκίνο του παγκρέατος, καρκίνο των εντέρων).

Οι πιο χρησιμοποιούμενες ανοσοπαρασκευές είναι:

“Aktimmun”, “Imunokin”, “Prolevkin”, “Onkolevkin”, “Filgrastim”, “Lenograstim”. Οι ανοσοπαρασκευές έχουν σχεδιαστεί για να διεγείρουν την ανοσία ενός ατόμου να καταπολεμά και να αντιστέκεται σε διάφορους τύπους καρκινικών κυττάρων. Από αυτό εξαρτάται η ειδική επιλογή των παρασκευασμάτων αυτών.

Τα πιο χρησιμοποιούμενα παρασκευάσματα που περιλαμβάνονται στο ανοσοθεραπευτικό πρόγραμμα: “KEITRUDA” / πρόσφατα αναπτυγμένο παρασκεύασμα / και “Herceptin”.

Περισσότερες εξηγήσεις για το παρασκεύασμα “Keitruda”. Ενεγράφη το 2015 ειδικά ως ανοσοθεραπευτικό παρασκεύασμα μιας νέας γενιάς ανοσοθεραπευτικών παρασκευασμάτων, αρχικά εφαρμόσιμο μόνο στον καρκίνο του πνεύμονα που συνοδεύτηκε από μεταστατική διαδικασία. Μόνο πριν από μισό χρόνο, η αμερικανική υπηρεσία ελέγχου φαρμάκου επέτρεψε τη χρήση του “Keitruda” και σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Χορηγείται μόνο εάν εξεταστεί εκ των προτέρων η πρωτεΐνη PD-L από την επιφάνεια του μορφώματος όγκου. Ύστερα, το παρασκεύασμα συμπεριλαμβάνεται στη θεραπεία μόνο αν ληφθεί θετικό δείγμα από την απόκριση αυτής της πρωτεΐνης στο “Keitruda” και ξεκινά η παρατεταμένη θεραπεία του!

Ενδεικτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της ανοσοθεραπείας, το οποίο εφαρμόζεται στην ισραηλινή κλινική “Ihilov”:

Πρώτη ημέρα: υποχρεωτική ενδελεχής διαβούλευση με έναν ογκολόγο. Μελετάται η μέχρι τώρα θεραπεία, προσδιορίζονται οι μέθοδοι και τα μέσα για πιθανή εφαρμογή ανοσοθεραπείας.

Δεύτερη ημέρα: διαγνωστικές εξετάσεις – συχνά πρόκειται για βιοψία, επειδή πρέπει να προσδιοριστεί η ευαισθησία των καρκινικών κυττάρων σε ένα ή άλλο φάρμακο. Η πρακτική σε αυτό το νοσοκομείο είναι ότι έτσι πολύ πετυχημένα ανακαλύπτεται προς πιο φάρμακο είναι πιο ευαίσθητα τα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα και η περαιτέρω θεραπεία θα είναι πιο αποτελεσματική. Για το σκοπό αυτό, το υλικό βιοψίας εξετάζεται υποχρεωτικά σε εργαστήριο και, με την παραμικρή αβεβαιότητα, αποστέλλεται σε ειδικά επιλεγμένο εργαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι σημαντικό να είναι αξιόπιστα και επιστημονικά αποδεδειγμένο ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο στη μελλοντική θεραπεία.

Εκτός από τη βιοψία, πραγματοποιούνται υποχρεωτικές εξετάσεις για ανάλυση αίματος, ορμονική ανάλυση, εξέταση δεικτών όγκου για αυτόν τον τύπο καρκίνου. Προσεκτικά αναλύεται η κατάσταση του ήπατος, των νεφρών – για ανοχή στα φάρμακα, υποχρεωτική μοριακή γενετική ανάλυση του υλικού βιοψίας, γενικευμένη εξέταση με PET-CT /PET-scanner/, για να φανούν τόσο ολόκληρη η στιγμιαία κατάσταση του όγκου, όσο και οι κρυφές και εμφανείς μεταστατικές φωλιές.

Τρίτη ημέρα: αποσαφήνιση του σχεδίου θεραπείας μέσω ανοσοθεραπείας. Γίνεται με βάση τα συνοπτικά αποτελέσματα των εξετάσεων – ο θεράπων ογκολόγος, μαζί με έναν χημειοθεραπευτή και έναν ανοσοθεραπευτή, καθορίζον από κοινού όλες τις περαιτέρω τακτικές για τη θεραπεία του συγκεκριμένου καρκινοπαθή.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: στη χρήση ανοσοθεραπεία αυτή η διαδικασία είναι υποχρεωτική, όπως και το αυστηρά ατομικό πρόγραμμα κάθε ατόμου. Επειδή η ανοσοθεραπεία χορηγείται μόνο στις ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΕΡΕΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, όπου η μέχρι τώρα θεραπεία έχει αποδειχθεί πολύ αδύναμη ή εντελώς ανεφάρμοστη.

Συμπεράσματα

Η ανοσοθεραπεία που χορηγείται σε ορισμένους ασθενείς με καρκίνο δεν είναι ούτε τυχαία ιδιοτροπία, ούτε εύκολη στην εφαρμογή. Όπως διαβάσατε παραπάνω, χρησιμοποιείται σε πιο σοβαρές και προχωρημένες περιπτώσεις καρκίνου, απαιτεί πολύ ακριβή έρευνα και μια ομάδα καλά εκπαιδευμένων ειδικών. Ο απώτερος στόχος είναι ένας – ο καρκίνος να υποχωρήσει ακόμη και όταν έχει ήδη πάρει μεγάλο προβάδισμα και όπου μέχρι πρόσφατα η σωτηρία θεωρήθηκε αδύνατη.