Επιστημονικές πληροφορίες

Αποσπάσματα από την έκθεση
“Αποτελέσματα της χρήσης του VidaPlus ® σε ασθενείς με καρκίνο”

Συγγραφέας: MSc. Fabio de Jesus Linares. LABIOFAM παράρτημα Σιένφουέγκος.

Εισαγωγή:

Ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως: το 2005, αναφέρθηκαν 7,6 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο. Εκτιμάται ότι επιπλέον 84 εκατομμύρια θα πεθάνουν έως το 2015, αν και περισσότερα από το 40% των καρκίνων είναι προβλέψιμα. Αυτή η παθολογία, για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στην Κούβα για όλες τις ηλικίες και η πρώτη για τα τελευταία χρόνια.

Διάφοροι ερευνητές έχουν μελετήσει αυτήν τη σημαντική παθολογία και τον καρκίνο που αποτελεί αιτία της πλειονότητας των θανάτων ή/και τον κίνδυνο θανάτου από την ασθνένεια στον κουβανικό πληθυσμό./ Όλοι επιβεβαίωσαν τη συνεχή επέκταση του πεδίου της νόσου μέχρι σήμερα.

Προκειμένου να βελτιωθεί η έγκαιρη ανίχνευση, θεραπεία και φροντίδα καρκινοπαθών, το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (CIIC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όχι μόνο παρέχει επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τις αιτίες και τους μηχανισμούς της νόσου, αλλά και υποστηρίζει την έρευνα προκειμένου να βρεθεί μια θεραπεία. Από αυτήν την άποψη, η Κούβα στρέφεται γρήγορα στην εφαρμογή εναλλακτικών θεραπειών, όπως το δηλητήριο του μπλε σκορπιού, ως συμπληρωματικό μέσο.

Αυτό καθιστά το VidaPlus μια επιπλέον επιλογή που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στη θεραπεία του καρκίνου.

Έχοντας αυτό υπόψη, ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να παρουσιάσει επιστημονικά στοιχεία που συμβάλλουν στον χαρακτηρισμό της επίδρασης του VidaPlus ® ως ειδικού βοηθήματος στη θεραπεία του καρκίνου.

Μεθοδολογία

Μια αναδρομική μελέτη της επίδρασης του VidaPlus ® πραγματοποιήθηκε σε 174 εθελοντές ασθενείς που έλαβαν θεραπεία από το 2008 έως το 2010. Η δόση είναι 5 σταγόνες κάτω από τη γλώσσα.

Κριτήρια για την ένταξη

  • Να έχουν διαγνωστεί από ένα ή περισσότερα διαφορετικά διαγνωστικά μέσα.
  • Να έχουν υποβληθεί σε διάφορες αποδεδειγμένες / κατοχυρωμένες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θεραπείες για τον καρκίνο.
  • Να έχουν απαντήσει στο προηγουμένως καταρτισμένο ερωτηματολόγιο.

Κριτήρια εξαίρεσης

  • Να μην υπάρχει επιβεβαιωμένη διάγνωση για κακοήθη καρκινικά κύτταρα.
  • Να έχουν θετική διάγνωση εγκυμοσύνης.
  • Παιδιά κάτω του ενός έτους.

Να λαμβάνονται υπόψη οι δείκτες

  • Δημογραφικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού

Αποτελέσματα

Σχήμα 1 δείχνει την κατανομή απλών νεοπλαστικών ομάδων και μεταστάσεων σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Σημειώστε την υψηλότερη παρουσία καρκινωμάτων και αδενοκαρκινωμάτων και την επικράτηση μεταστάσεων. Αυτή η κατανομή των ομάδων όγκων στο δείγμα αντιστοιχεί σε αναφορές RNC5.

Σχήμα 1. Κατανομή των ομάδων με μεταστάσεις στα άτομα που εξετάστηκαν.

Τα δεδομένα για τη χώρα και το φύλο φαίνονται στο Σχήμα 2. Σημειώστε ότι οι Κουβανοί ασθενείς κυριαρχούν με 128 περιπτώσεις για 73,56%, ακολουθούμενοι από τους ασθενείς από το Μεξικό με 9,20% και από την Κολομβία με 6,90%. Όσον αφορά το φύλο, υπάρχει μια μικρή υπεροχή των γυναικών – 92 περιπτώσεις σε σύγκριση με τους άνδρες – 82 περιπτώσεις για την αναλογία 1.1. Αυτή η αναλογία διαφέρει στο Μεξικό – με 12 άνδρες και 4 γυναίκες, οι οποίοι είναι σε δόση από 3.

Σχήμα 2. Κατανομή ασθενών ανά χώρα και φύλο.

Σχήμα 3 δείχνει ογκολογικές θεραπείες που έλαβαν ασθενείς που υπόκεινται σε αυτήν τη μελέτη, οι οποίες ομαδοποιούνται σε ομάδες νεοπλασματικών ομάδων, των οποίων οι θεραπείες περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, θεραπευτικά εμβόλια. Παρατηρήστε την επικράτηση της χημειοθεραπείας, χειρουργικής θεραπείας και της ακτινοθεραπείας, παρόμοια με τη διεθνή κατάσταση (σχήμα 1). Οι περιπτώσεις αδενοκαρκινώματος, καρκινώματος και νευροιστόνης για καθεμία από τις αναφερόμενες θεραπευτικές επιλογές.

Σχήμα 4 δείχνει την κατανομή των ασθενών σύμφωνα με το κύριο προσβεβλημένο όργανο και ογκολογικές ομάδες, με υπεροχή των πνευμόνων, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του μαστού, του λεμφοειδούς ιστού, του παγκρέατος, της μήτρας, του εγκεφάλου, του δέρματος, του ορθού, του στομάχου και των όρχεων ανάμεσα στις 33 τιμαριθμικές θέσεις.

Μερικά από τα αποτελέσματα που λαμβάνονται μέσω του συστήματος πληροφοριών RNC είναι:

  • Οι δέκα πιο κοινές περιοχές που πλήττονται από καρκίνο στην Κούβα: οι πνεύμονες, ο προστάτης και το παχύ έντερο είναι οι πρώτες για τους άνδρες. Ο μαστός, το δέρμα και οι πνεύμονες είναι οι πρώτες για τις γυναίκες.
  • Κατανομή της θνησιμότητας από καρκίνο ως πρωτογενής εντοπισμός: Καρκίνος του πνεύμονα, του προστάτη και του παχέος εντέρου για τους άνδρες και καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου για τις γυναίκες είναι στις πρώτες θέσεις.
  • Μεταξύ των κύριων περιοχών εντοπίζουμε κακοηθείς όγκους της τραχείας, των βρόγχων και των πνευμόνων (22%) και του παχέος εντέρου και του ορθού (9%). Ο προστάτης (19%) είναι μέρος των κύριων περιοχών για τους άνδρες και ο μαστός (15%) και η μήτρα (6%) για τις γυναίκες. Θανατηφόρος έκβαση, 1% των περιπτώσεων καρκίνου, είναι σε παιδιά. Οι κύριοι καρκίνοι στα παιδία κάτω των 15 ετών είναι λευκαιμία, λεμφώματα και οι όγκοι των νεφρών.

Εσκεμμένα δεν προσαρμόσαμε τα συμπτώματα στην κλασική ιατρική ορολογία και χρησιμοποιήσαμε τα δεδομένα που παρέχονται στο εξιτήριο των ασθενών, στα συνοπτικά ιατρικά αρχεία και στις εξετάσεις ξεχωριστών που διεξήχθησαν από εμάς. Καταγράφηκαν συνολικά 57 διαφορετικά συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται στους παραπάνω πίνακες και ομαδοποιούνται σύμφωνα με τα προσβεβλημένα πρωτογενή όργανα. Τα πιο διαδεδομένα όργανα παρουσιάζονται στη μελέτη.

Τα πιο σημαντικά συμπτώματα για κάθε περίπτωση είναι:

  • Πνεύμονας (100% αποτελεσματικότητα στα συμπτώματα) – αναπνευστική ανεπάρκεια, πόνος στο στήθος, βήχας, επιδείνωση των συμπτωμάτων από την άσκηση, ανορεξία, κόπωση,
  • Προστάτης (100% αποτελεσματικότητα των συμπτωμάτων) – προβλήματα με την ούρηση, πόνος, αιματουρία, προβλήματα καθαρισμού, ανορεξία, απώλεια βάρους,
  • Κόλον (100% αποτελεσματικότητα στα συμπτώματα) – πόνος, δυσκοιλιότητα, προβλήματα με τον καθαρισμό, διάρροια, αιμορραγία, ανορεξία
  • Μαστοί (100% αποτελεσματικότητα στα συμπτώματα) – πόνος, γενική δυσφορία, αναπαραγωγικά προβλήματα.
  • Μήτρα (Ουροδόχος κύστη)- πόνος, κολπική απόρριψη, φλεγμονή, αναπαραγωγή
  • Λεμφοειδής ιστός (100% αποτελεσματικότητα στα συμπτώματα) – αιματολογικές διαταραχές, αναιμία, δυσκολία στην αναπαραγωγή, δυσκολία στην κατάποση στερεών τροφών
  • Πάγκρεας (100% αποτελεσματικότητα στα συμπτώματα) – Φλεγμονή, αναιμία, ίκτερος, αυξημένη γλυκερίνη
  • Εγκέφαλος (100% αποτελεσματικότητα στα συμπτώματα) – αδυναμία στα άκρα, μειωμένη όραση, προβλήματα ομιλίας, δυσκολία στην κατάποση στερεών τροφών

Σημείωση: Από όλες τις περιπτώσεις έχουμε αφαιρέσει από τη λίστα τους ασθενείς που ήταν και παραμένουν ασυμπτωματικοί /δεν έχουν συμπτώματα/.

Ο Πίνακας 9 δείχνει τη βελτίωση των ασθενών στην επακόλουθη λήψη για 3, 6, 9, 12 μήνες και περισσότερο από ένα έτος. Τα υψηλότερα ποσοστά είναι σε ομάδες με περισσότερες περιπτώσεις βελτίωσης μετά τον έκτο μήνα λήψης, ακολουθούμενη από βελτίωση μετά από τρεις μήνες.

Ο Πίνακας αριθ. 12 δείχνει την αναλγητική επίδραση του VidaPlus σε ασθενείς που πάσχουν από πόνο, σύμφωνα με τους δείκτες στον πίνακα που έχουν καθοριστεί στα τμήματα αιματολογίας και ορθοπεδικής του Κλινικού Χειρουργικού Νοσοκομείου Hermanos Ameijeiras. Σημαντική βελτίωση στη δράση παρατηρήθηκε σε ασθενείς με σοβαρό πόνο (2 στον πίνακα) 62%, οδηγώντας σε ελάχιστο ή μέτριο πόνο (1 στον πίνακα) 62% ή χωρίς πόνο (0 στον πίνακα) 27%. Το φάρμακο ανακουφίζει επίσης τον πόνο (3 στον πίνακα) σε τρεις από τους πέντε ασθενείς που περιλαμβάνονται σε αυτήν την ομάδα σοβαρού πόνου (2 στον πίνακα).

Αναλγητική επίδραση

Σημείωση: Ο πίνακας δημιουργήθηκε στον Κλινικό Χειρουργικό Νοσοκομείο «Hermanos Ameijeiras» Πίνακας 12.

Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς που έλαβαν VidaPlus μαρτυρούν για:

  • ανακούφιση του πόνου
  • βελτίωση της φλεγμονής
  • βελτίωση των αιματολογικών παραμέτρων
  • βελτίωση της όρεξης
  • γενική βελτίωση
  • βελτίωση της λειτουργίας στα προσβεβλημένα όργανα και συστήματα
  • αύξηση βάρους
  • μειωμένο βήχα
  • επιθυμία για ζωή